Stop met vertalen,
maak eerst een gemeenschappelijk beeld.
“Ieder heeft zijn eigen model van de aankomende verandering, in zijn eigen taal, soms zelfs prachtig gevisualiseerd.” Aan het woord is Frans van Koppen Bedrijfsarchitect bij Ordina.
“Business modellen, bedrijfskundige modellen, financiële modellen, data en informatie modellen, applicatie en procesmodellen, etc. Al deze modellen gaan over dezelfde (toekomstige) werkelijkheid. Ieder model heeft een andere kijk op die werkelijkheid. Goed voor de stakeholders en voor het kunnen begrijpen van de bestaande situatie en het kunnen beheersen van de verandering. De gemeenschappelijkheid verliest men echter nog wel eens uit het oog.
Die gemeenschappelijkheid zou je in één keer in één taal willen borgen. In de praktijk gaat iedere opsteller weer op zijn eigen wijze aan de gang. De opstellers kijken wel naar elkaars modellen en nemen wel dingen over, maar daarbij vertalen ze ook. Als het eenmaal vertaald is, bekommert ieder voor zich niet meer over het consistent houden van de modellen. Dat kost teveel tijd en teveel communicatie.” Soms neemt een enterprise architect het vertalen in de hand om de verbinding te leggen tussen al die beelden van de werkelijkheid.
Aan tafel met de leden van de werkgroep Visuele Enterprise Architectuur, die ik niet allemaal ga noemen. We vallen midden in een discussie over verbeelding van verandering, één van de onderwerpen van de werkgroep voor 2015.
“Als we eenmaal een gezamenlijk beeld zouden kunnen creëren, bv een bedrijf als tandeloze leeuw. Zou een ieder zou dan vanuit zijn vakgebied kunnen redeneren hoe de leeuw een kunstgebit krijgt
(of een spuitje).”
“Waar ik nog mee worstel, mag het beeld in de loop van de tijd evolueren of moet het juist een sterk anker zijn. Het beeld van de tandeloze leeuw is volgens mijn zo’n anker. Dat ga je niet omvormen naar een tandeloze cavia of olifant of mijn opa (zalig is zijn ziel). Maar misschien een tandeloze griffioen zou weer wel kunnen??”
“Laat ik het uitbeelden als een rollende bal, bij voetbal of een ander balspel waar de bal uiteindelijk in het doel moet komen. Je kan een rechte lijn naar het doel trekken en van te voren alle stappen bedenken die je moet afleggen om bij het doel te komen, maar we weten dat het zó niet werkt. De verandering is dus dynamisch al blijft het wel een bal. Onze bewegingen dus steeds bijstellen naar mate de positie van de bal verandert. De consequenties die dat dan heeft voor de afzonderlijke vakgebieden zou dan iedere speler in termen van de bal en zijn positie weer terug kunnen geven aan dat gemeenschappelijke beeld. Zodat de anderen deze consequenties kunnen doortrekken naar hun eigen vakgebied. Zo blijft iedereen gericht op de bal en het doel en kunnen we uiteindelijk scoren.”
De werkgroep vraagt zich af hoe we dat creëren van een gemeenschappelijk beeld in de vingers kunnen krijgen. De werkgroep denkt hardop:
“Design thinking” dat hebben we nodig.” “Een proces om tot de verbeelding van de verandering te komen. Dan Roam beschrijft in zijn boek “Back of the Napkin” welk proces hij gebruikt om business veranderingen te visualiseren: Look – See – Imagine – Show
“We kunnen ook kijken hoe product designers dat doen, in onze inactieve sessie bij het LAC hebben al in hun wereld gekeken en ik zou best meer willen weten, ze kennen daar veel meer processen, bv ‘The Seven Universal Stages of Creative Problem-Solving‘, outlined by Don Koberg and Jim Bagnell.”
“Of deze?: Government Digital Service Design Principles.”
“OK we gaan ons komend jaar verdiepen in:
‘Welk proces kunnen we gebruiken bij het creëren van één gezamenlijk beeld als communicatie middel voor alle stakeholders van de verandering’.”
“En welk proces heb jij bewandeld bij het creëren van de visualisatie voor dit blog?”
“Ik? ‘Een proces’ gebruiken voor creatie? Weet je wie mijn gevoel daarbij goed verwoord;
Simon Wardley tijdens OSCON 2010 (‘an idear process’ minuut 21:28):
Mijn inspiratie bij creatie?
John Cleese: Jezelf ruimte en tijd geven om te spelen met het idee.
NLP: Vanuit verschillende gezichtspunten.
Steven Johnson: Mijn hunches combineren met die van andere.
Peter Skillman / Tom Wujec Prototyping, gewoon beginnen (bv. met tekenen)
TIP van een werkgroep lid Bob te Riele:
“Iedere bèta zou dit boek eens moeten lezen, ‘Het exacte verhaal’ van Ionica Smeets.”
Delen op: