“Kijk, de broccoli is als eerste boven gekomen”
“Dat had ik niet verwacht, die groeit toch niet zo snel.”
Van Zuid-Holland tot Limburg de moestuin is weer ongekend populair.
Wij hebben ook die moestuintjes van AH voor het raam staan en de kinderen kijken iedere dag naar het ontluikend groen. De ontkiemde plantjes worden teder verzorgd en beschermd tegen de tocht.Heel wat anders dan de grote kniptang die we hebben gekocht voor het snoeien van de rozen en de hedera (klimop). Dat het onderhouden van een tuin ander gereedschap vergt dan de tere plantjes in de vensterbank zal iedereen begrijpen.
In een bedrijf heb je ook nieuwe plantjes en de oude takken. Zo heb je innovatieve activiteiten en meer volwassen activiteiten. Waar je volwassen activiteiten zo efficiënt mogelijk wilt doen, zijn de meer innovatieve activiteiten gebaad bij een trial-and-error of Agile aanpak. Deze activiteiten zijn meer chaotisch van origine, daar waar volwassen activiteiten meer lineair verlopen. Het gaat fout als je innovatie lineair gaat aanpakken, bv met het in een vorig blog al aangehaalde “Idear process.”
Denkt startup-goeroe Eric Ries daar heel anders over? “Als gevestigde bedrijven meer denken als startups, kunnen ze veel efficiënter werken”, zegt Eric Ries. Voor start-ups is logisch om in het begin alles innovatief aan te pakken, voor hun is alles in eerste instantie innovatie. Maar zoals ook Simon Wardley tijdens OSCON 2010 aangeeft, is het op termijn niet handig om lineaire processen te beheersen met een Agile aanpak of andersom.
Als je naar het groeimodel van Greiner kijkt zie je ook dat in eerste fase van zijn model de groei zit in creativiteit. Ieder groeiend bedrijf komt volgens Greiner steeds in een volgende crisis terecht. Pas als zij deze crisis weten te beheersen kan men verder groeien. Naarmate een bedrijf groeit worden er dus andere manieren van aanpakken van belang. Dat werd bevestigd door mijn bezoek laatst aan een jong sterk groeiend bedrijf. Ze zaten helemaal op de Agile aanpak en veel directe waarde voor de business werd gecreëerd. Maar ook zij merkten dat er een grens aan de Agile aanpak begint te komen.
Er is dus niks mis mee om gevestigde bedrijven meer te laten denken als start-ups. Maar dan wel voor hun innovatieve activiteiten en niet voor de lineaire. Ook in het artikel van Eric Ries gaat het over een innovatief proces, namelijk nieuwe product ontwikkeling. Zo heeft ieder soort activiteit zijn eigen aanpak nodig.
Net zoals wij de snoeischaar niet gebruiken om de ontluikende plantjes te verzorgen. Als daar al iets geknipt moet worden heb je daarvoor eerder een nagelschaartje nodig dan een snoeischaar.
De smaak van de moestuin hebben we inmiddels te pakken en zo hebben we afgelopen zaterdag ook een moestuin aangelegd in onze buurttuin.