“Loop even mee door de V&D. Aan de andere kant zit die leuke schoenenzaak van Dolcis.”
“Hoe lang ben jij niet in de stad geweest? De V&D bestaat al jaren niet meer en Dolcis?”
“Je hebt gelijk. De winkelstraat is veranderd, ik loop hier rond als een vreemde.”
“Kom mee met mij, ik weet hier om de hoek een café, daar laat ik je een paar leuke schoenen zien.”
“In een Café?”
De wereld van de retail lijkt wel op z’n kop te staan. Of er iedere week een andere keten op de schop gaat. De rol van de consument is totaal veranderd. Veel winkeliers klagen dat men alleen nog maar in hun winkels komt om te passen. “Sommige mensen vragen brutaal om de Wifi gegevens en bestellen dan online. Zo waar je bij staat.”
Niet alleen het beeld in de winkelstraat verandert. Onze manier hele manier van denken is aan het veranderen, vaak gedreven door nieuwe technologieën. Technologieën die er voor zorgen dat we beter geïnformeerd zijn en meer met elkaar verbonden. Waardoor niet alleen de consumentenmarkt veranderd, maar ook de arbeidsmarkt aan het veranderen is. Organisaties, bedrijven en instellingen proberen op deze ontwikkelingen in te spelen.
Deze voor bedrijven dubbele uitdaging van consument en werknemer maakt het huidige ondernemersklimaat heel dynamisch. Een klimaat waar verandering de norm is. Inspelen op de veranderingen, verandering proberen te voorspellen en de eerste te zijn, is cruciaal geworden. Lange termijn planningen en strategieën van boven af lijken minder effectief. Er wordt nu ingezet op zelfsturende teams, die direct kunnen reageren en Agile manieren van werken met waarde voor de klant centraal.
In deze ontwikkeling kan de IT-architect een belangrijke rol spelen. Enerzijds is deze vanuit de technologie gedreven verandering op het lijf geschreven van de IT-architect. Anderzijds merkt de IT architect dit ook aan den lijve en gaat zijn rol ook veranderen. Bij de sturing van bovenaf was de IT-architect de centrale speler die alle businesswensen vertaalde naar ‘nieuwe’ technologie. In de nieuwe Agile manieren van werken sluit dat niet meer aan. De zelfsturende teams zien de architect als een remmende factor die nog van alles in centraal geleide principes wil vastleggen. Eveneens kent Agile zijn eigen uitdagingen. Het constant gericht zijn op waarde voor de klant vormt nieuwe uitdagingen. Bijvoorbeeld in het realiseren van ondersteunende diensten die niet gelijk zichtbaar zijn voor de klant. Ook de wat langere termijn, hoe dynamisch die ook is, moet niet geheel uit het oog verloren raken.
In dit speelveld zien wij de rol van de architect 3-ledig. Als vertegenwoordiger (stakeholder) vanuit de IT, het Verbinden van alle stakeholders en het Verbeelden van het gemeenschappelijk beeld (Verlangen). Zoals wij al aangaven tijdens onze track Landelijk Architectuur Congres 2015: ”Op reis met de VVV”. Frans en ik zijn naar aanleiding van deze track een artikel aan het schrijven over deze ontwikkeling. De tekening was het eerste beeld dat ik gecreëerd had vanuit onze aantekeningen.
“In het café kunnen we gelijk kijken of de schoenen staan bij die rode jurk die je vorige week gekocht hebt”
“Die jurk heb ik toch niet aan?”
“Dat maakt niet uit, ze hebben daar de nieuwste Virtual Reality, zo bij de koffie.”
“Ik ga me toch niet omkleden midden in een café!”
“Helemaal niet nodig, kom nou maar mee…”