Langzaam trekken de wolken weg. De regen klettert nog na van de daken en schuren. Het maanlicht valt over de donkere straat. Hijgend staat Jan in de nis onder een klein afdakje van leisteen. Pfff. net gered. In de verte ziet hij drie grote gestaltes uit het zicht verdwijnen. Ze hebben het opgegeven. Wie niet sterk is moet slim zijn. Survival of the fittest?
It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change. Dat niet de sterkste overwint sprak mij wel aan, zelf niet groot van stuk en ook niet stevig gebouwd. Niet bang voor verandering werd mijn motto. Daarbij zocht ik altijd de uitdaging en de grens. Het heeft mij veel geleerd. Tot ik er laatst achter kwam dat deze aan Darwin toegeschreven uitspraak helemaal niet van Darwin is.
Is de uitspraak ‘niet altijd de sterkste overleeft’ daarbij dan gelijk helemaal onzin geworden?
In een uitzending over apen, waren er eens 2 broeder apen die de leiding over de troep kregen en een sterk alfa mannetje verjoegen. Niet omdat de broers samen sterker waren, maar omdat ze coalities sloten met de andere apen. En zo gezamenlijk deze potentaat verjoegen.
Ook bij plankton speelt er meer dan alleen de sterkste, zegt een wetenschapper in dit artikel. “Wat me ook verraste is dat veel organisme afhankelijk zijn van elkaar om te overleven. Het is niet alleen ‘survival of the fittest’, maar alles moet samenwerken om het leven te laten evolueren”, concludeerde een van de wetenschappers.
In mijn blog van 27 april trok ik een vergelijking tussen computersystemen en dieren. “Dieren die alleen maar overleven binnen hun habitat . Zo is niet alleen jacht en vervuiling er verantwoordelijk voor dat vele soorten uitsterven, maar vooral ook het verminderen van het leefgebied. Denk maar aan de grootschalige ontbossing van het tropisch regenwoud.” Hier zou aanpassend vermogen wel helpen, maar bewijs dat het ook gebeurt heb ik niet gevonden.
Tim Kastelle brengt in zijn artikel nog een nieuw inzicht op de uitspraak dat de meest flexibele overwint. Hij zegt: “De uitspraak is compleet verkeerd als we naar het individu kijken, daar overwint de sterkste”. “Maar het zou ons iets kunnen zeggen over de soort. Als de soort genoeg variatie heeft zullen tijdens extreme condities er altijd een paar zijn die zich kunnen aanpassen aan de verandering.” Nog verrassender is als Tim dit doortrekt naar innovatie.
Hij stelt dat een product als een individuele soort is en die moet de sterkste zijn in de marktsegment. De organisatie is als de soort en moet er juist zijn voor verandering en variatie te creëren.
Survival of the fittest? Het blijft mij boeien. Juist in deze tijd waar we allemaal leven in een wereld die maar steeds lijkt te veranderen. Hoor je dan bij de sterkste of degene die meegaat in de verandering. Ik hoor graag hoe jij er over denkt in het onderstaande commentaarveld.