Parallelle lijnen lopen tot in het oneindige langs elkaar heen. Ze zullen elkaar nooit ontmoeten. Gelukkig is het in het leven zo dat je ervaring in het ene werkveld soms ook heel goed kan toepassen in een ander werkveld, al lijken sommige vakgebieden soms gescheiden door een Chinese muur.
IT architectuur en informatiekunde zijn 2 van die vakgebieden gerelateerd aan de IT die toch op enige afstand van elkaar staan. In mijn blog van 20 april kwam ik in aanraking met het werk van Prof. Dr. Ir. G. M. Nijssen, grondlegger van ‘controlled natural language’. Het door hem opgerichte bedrijf heet PNA. Nieuwsgierig als ik ben heb ik dit bedrijf benaderd voor een kennismaking. Tot mijn verrassing kwam een positieve reactie en na een oriënterend gesprek aan de telefoon werd een lunch afspraak gemaakt.
Kenniskunde 1A en Kennis Gebaseerd Werken zijn 2 boeken die het vak kenniskunde uitleggen aan de hand van veel voorbeelden. Volgens de schrijvers dienen de huidige basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen van kenniswerkers aangevuld te worden met additionele generieke vaardigheden, zoals het vermogen om sneller nieuwe kennis en vaardigheden te leren. Het is mooi om te lezen hoe je kennis heel structureel kunt vastleggen, zodat iedereen die er meewerkt precies weet wat er mee bedoeld wordt. En verder worden afspraken vastgelegd over hoe je de kennis uitwisselt, wat de beperkingen zijn en zo meer. Als het je interesse heeft gewekt of je met veel kennis werkt, raad ik je aan de boeken lezen.
Tijdens de lunch en al tijdens het telefoongesprek kwam naar voren dat onze uitdagingen parallel lopen. Wij als architecten, met de werkgroep VEA, zijn op zoek om de betekenis van IT- architectuur beter belicht te krijgen bij mensen zonder IT achtergrond. Daar helpen de soms onbegrijpelijk IT platen niet. Een bestuurder, uit het bedrijf van een van onze architecten, zei ooit: “waarom hangt jouw TV schema hier aan de muur?” Verbeelden, visualiseren, verhalen en metaforen vormen de zoektocht van de werkgroep VEA. Een zoektocht waarbij de IT architect niet meer tegenover de business staat, maar een van hen is. De informatie analisten staan voor vergelijkbare uitdagingen. De BPMN platen die zij gebruiken hebben ook iets weg van TV schema’s. Ook zij zoeken het hoger liggende centrale proces, wat wij gemeenschappelijk beeld noemen.
Een aangename kennismaking die smaakt naar meer. Hoe twee parallelle werelden voor even samen kwamen. Wordt vervolgd.
Hoi Laurent,
Lees nu pas deze blog. Dit is in het verlengde van hetgeen wij mij met onze Wiki’s proberen te doen. Kennis vastleggen met behulp van semantiek. In de basis Archimate maar door ze op leesbare wijze op wikipagina’s gestructureerd aan te bieden, wordt het beter doorzoekbaar en betekenisvoller. De wiki sluit overigens geen enkele semantische notatie uit. Toevallig is Archimate gekozen omdat dit de semantische notatie is die inmiddels gangbaar is binnen de architectuur wereld.
Collega van mij, Remco de Boer, is overigens op het onderwerp ‘Architectuur als Kennismanagement’ gepromoveerd: http://www.archixl.nl/files/2009-AKM-Proefschrift.pdf. Dit staat uiteraard los van het visualiseren in de vorm van afbeeldingen maar niet in het gebruik maken van ‘controlled natural language’.
mvg. Bart