“MIJN kamer, en nu eruit”.
“Dit is mijn poppetje, die neem ik lekker mee.”
“Neem deze, deze dan ook mee, ik wil die troep niet in MIJN kamer. Nadat mijn zoon en dochter uren lang samen gespeeld hebben met de Playmobil® slaat opeens de vlam in de pan. Waar ze eerst nog hele verhalen op de vloer uitbeelden, worden nu de grenzen scherp gesteld. De drempel wordt vakkundig door een krijtstreep in tweeën gedeeld. De denkbeeldige lijn wordt loodrecht naar boven getrokken.
“Je staat nog steeds in MIJN kamer”
“Nee hoor mijn voeten staan precies achter de lijn.”
“Ja hoor, maar je schouder niet, die komt in mijn kamer.”
“Als jullie gestopt zijn met spelen, kunnen jullie allebei je kamer opruimen?”
“Deze troep is niet van mij, hij heeft er mee gespeeld?” Zowel mijn dochter als mijn zoon zijn ineens niet meer de eigenaar van heel veel spullen. Nu het aankomt op verantwoordelijkheid nemen voor je eigendom, zorgen dat het netjes blijft, is het aan de ander om op te ruimen.
In veel bedrijven waar ik kwam heb je van deze ‘eigendomsconflicten’ gezien. Zolang het spel gespeeld wordt is er niks aan de hand en wil iedereen meepraten. Iedereen is heel druk bezig om te laten zien waar ze allemaal mee bezig zijn. Erg belangrijk in sommige bedrijven om vooral betrokken te zijn. Mensen die van alles wat af weten en overal een mening over hebben. Erg handig als je zulke mensen kent. Je komt dan snel te weten waar de schoen wringt.
Om zaken aan te pakken zijn een groot enthousiasme en betrokkenheid van alle medewerkers van groot belang. Om zaken echt op te pakken én door te pakken is eigenaarschap van belang. En dan wordt het enthousiasme vaak een stuk minder. “Het eigen straatje schoon vegen.” “Over de muur gooien.” “Ik ben er niet van.” Zijn dan veel gehoorde opmerkingen. In sporttermen wordt het ook wel pingpongen genoemd. Het spel waar de bal steeds naar de ander gespeeld wordt.
Een manier om eigenaarschap vast te leggen is de RACI-matrix.
Belangrijk is om een persoon eindverantwoordelijk te maken voor een proces of taak. Hij of zij hoeft de taak niet uit te voeren, maar is wel eindverantwoordelijk dat hét gebeurt. Er kan altijd maar één persoon accountable zijn. Van alle andere rollen kunnen door meerdere personen ingevuld worden.
“Ik weet eigenlijk niet wie hier nu voor verantwoordelijk is.” “Weet je wat, zet het maar op mijn naam, ik zoek het wel uit.” Gelukkig zijn er ook mensen in meetings die er wel van zijn. Ze zorgen er voor dat niets overboord valt en geven het stokje pas door als iemand anders het oppakt. Nog mooier is als Pingpongen verandert in Rugby. Als je teamgenoot de bal laat vallen, duik ze er met het hele team op om de bal weer te veroveren.
Al gauw eindigt de ruzie en wordt er samen opgeruimd. Ze hebben er een spelletje van gemaakt. Als een echt team werken ze samen en worden beide kamers opgeruimd. Maar op het moment dat papa wil gaan gloeien van trots, dan…