Vervolg van vorige week:
“Snap jij hoe je deze formulieren moet invullen?”
“Nee, maar waarom doet de leverancier het niet zelf, zij hebben dit toch zeker vaker gedaan.” De nieuwe grote bloemenbak stond inmiddels te zoemen tussen alle andere potten en potjes. Henk had, na de gesprekken met Laurent, opdracht gegeven mee te werken aan de migratie van alle planten. Maar zijn medewerkers hadden moeite te begrijpen hoe deze migratie moest plaatsvinden. De leverancier had formulieren opgestuurd waar de gegevens van ieder plantje ingevuld moest worden. Zodra alle informatie binnen was konden de technici van de leverancier de plantjes gaan overzetten.
Het duurde weken en formulieren kwamen maar mondjesmaat terug. Vaak foutief ingevuld of helemaal niet. De leverancier ging zijn beklag doen bij Henk. En Henk vroeg aan zijn teams wat er aan de hand was. “Ik begrijp echt niet wat ze willen met die formulieren. Ze vragen zoveel informatie, het meeste is niet relevant. Ze hebben dit soort migraties al zo vaak gedaan. Maar ze sturen alleen maar formulieren.” De leverancier werd er ondertussen niet vrolijker op. Hij vroeg zijn technici of ze niet gewoon konden beginnen. “Echt niet, er zitten heel veel gevoelige plantjes bij die mag je niet zomaar overzetten. Sommige mogen alleen maar onder bepaalde condities. Het is echt niet zo dat je er maar even de schep in zet.” We willen gewoon weten waar de risico’s zitten. De spanning liep weer op.
“Wat is nu jullie probleem met die formulieren?”
“We snappen niet wat ze willen weten en de kennis van de nieuwe bak zit toch bij hun…”
Laurent in gesprek met de teams van Henk. Wat speelt er nu, waar zit de kneep. “Stel jullie wonen in een grachtenpand in Amsterdam. De gemeente komt onder jullie huizen boren voor de Noord-Zuid lijn. Er staat een paaltje scheef in jouw huis, bel je dan met de gemeente om iets af te spreken?” “Of vertrouw je op de technici van de gemeente.”
“Nee zeiden ze in koor, we gaan bellen.”
“Dat is nou precies wat de leverancier van jullie verwacht” Hij kent de gevoeligheid van jullie plantjes niet. Weet niet in onder welke condities sommige plantjes verpot mogen worden.”
Van dat moment af kwam de informatie stroom opgang. Er werden gesprekken georganiseerd tussen de teams van Henk en de technici van de leverancier. Laurent maakte een migratieplan met een risico inventarisatie en een overzichtelijke planning. We hingen de planning midden tussen de teams van Henk. Zodat iedereen kon zien wanneer hij aan de beurt was. Conflicten in en aanpassingen aan deze planning waren dan ook gelijk voor iedereen duidelijk. Het duurde dan ook niet lang of Laurent voelde zich overbodig. “Ik zou graag vertrekken” vroeg hij aan de leverancier en Henk. Nog even niet antwoorden zij: “Als er iets is met de teams krijg jij antwoord en wij niet.”
Dit is het vervolg van het verhaal dat werd geschreven na een workshop storytelling. In mijn blog van vorige week gaf ik aan welke verhaallijn je kunt aanhouden. Hoe maak je nu een verhaal over je eigen professie? Schrijf eerst eens op waar jij het allemaal voor doet aan de hand van de volgende vragen:
1. Wie ben je? | / Jouw naam. |
2. Wat doe je? | / Waar ben je goed in. Wat kun je andere leren. |
3. Voor wie doe je het. | / Jouw herkenbare doelgroep. |
4. Wat willen ze, hebben ze nodig | / Waar sluit jij aan op die behoefte. |
5. Hoe veranderen ze door wat jij geeft | / 5x waarom vraag stellen. Doordenken, jouw waarde. |
Nu zoek je de gebeurtenis waar dit het meest in naar voren kwam en maak je je eigen Pixar verhaal.
Mooi……een metafoor in een metafoor.
Nog een klein stijlfoutje….
Zij wordt bij meewerkend voorwerp vervoegd naar hen of hun. Hen wordt gebruikt als er een voorzetsel voorstaat en hun als deze ontbreekt. Dus het moet zijn “bij hen”. Ik heb er zelf ook altijd moeite mee, want is ook weer de vervoeging bij een lijdend voorwerp. Dus bij heet schrijven zit ik telkens te denken is het nou lijdend of meewerkend en er is nou wel of niet sprake van een voorzetsel. Ik heb het dus ook nog niet geautomatiseerd.
Overigens is er nu een radioreclame van ABN AMRO waar ook tegen deze regel wordt gezondigd.
N.B. de vorige opmerking was eigenlijk veel belangrijkere en bevatte aanmerkelijk minder tekst.