“Dat doen wij hier niet.”
“Ok”. Mijn mond viel open van verbazing. Vlug sloot ik hem weer en keek schuchter onder mijn wenkbrauwen door om te zien of mijn reactie haar was opgevallen. Daar was niets van te zien. Na haar opmerking was ze gewoon door gegaan met haar drukke werkzaamheden. Ze zag me allang niet meer staan. Nog een beetje bedeesd verliet ik het pand.
“Dat doen ze hier dus niet,” het was in ieder geval heel duidelijk geweest.
Nog niets van klantgericht werken of zaakgericht werken. Hier waren nog de aloude procedures van kracht. En mijn verzoek, zeker niets wereldschokkends, had niet in de huidige manier van werken gepast. Of het nou een redelijk of logisch verzoek was deed eigenlijk helemaal niet ter zake.
“Dat doen wij hier niet.”
Verandertechnisch zijn dit wel de leuke dingen. De steeds mondigere consument laat zich steeds minder afschepen met procedures. We verwachten meer, bv. een klantgerichte aanpak. Bij deze organisatie valt dus nog veel winst te behalen. Dat wil niet zeggen dat je dat dan ook 1, 2, 3 voor elkaar hebt. Daar zijn een aantal dingen voor nodig:
- Ten eerste een verlangen om te willen veranderen. Het gevoel, dat het écht nodig is om te veranderen. En als dat gevoel niet aanwezig is, zal het gecreëerd moeten worden.
Verlangen => create a sense of urgency
- Ten tweede een groep van mensen die willen leiden. Het verbinden van mensen tot een team van creatieve en inspirerende mensen. Mensen die sterk gemotiveerd zijn om zowel oplossingen te zoeken als anderen te inspireren om ook mee te doen.
Verbinden => create a guiding coalition
- Ten derde een goed beeld in welke richting oplossingen gezocht moeten worden. Een beeld dat richting geeft aan ons denken, beperkt het aantal oplossingsmogelijkheden. Het is beter het beeld bij te stellen als nieuwe inzichten verkregen zijn, dan te blijven rond dobberen in de pool van oneindige mogelijkheden.
Verbeelden => create a vision for change
De kracht zit in de beperking. Om echt goede oplossingen te vinden is vaak creativiteit vereist. Deze video laat zien dat creativiteit vaak komt met beperkingen.
De oplettende lezer herkent vast de eerste 3 stappen van Kotters “8-Step Process for Leading Change” In deze beeldshow worden de stappen prachtig uitgelegd door een metafoor met pinguins en een smeltende ijsberg.
De zon scheen op mijn gezicht toen ik het gebouw verliet en naar mijn fiets liep. Mijn gedachte waren ineens heel helder. Verlangen, Verbinden, Verbeelden, precies zoals bedoeld in onze track op het Landelijk Architectuur Congres in november met de titel: Op reis met behulp van de VVV.