Heeft u wel eens iemand van Schiphol gehaald die u niet kende? Met alleen een beschrijving of een foto? Of zoekend naar je vrienden op een festival waar duizenden bontgekleurde mensen rondlopen? Je weet dat ze er zijn, maar langzamerhand, kijk je wanhopiger rond. Op zoek naar dat ene bekende gezicht.
Zo voel ik me soms als ik naar Infographic kijk. Al die data, soms schots en scheef weergegeven. Waar is hier de boodschap? Alles lijkt te mogen, en in het geweld van informatie delen sneuvelt de boodschap vaak als eerste.
En dat terwijl wikipedia zegt: Information graphics or infographics are graphic visual representations of information, data or knowledge intended to present complex information quickly and clearly.
Ook dit blog over infographics constateert dat veel infographics een bonte data verzamelingen zijn en komt met één boodschap: “Begin niet met je data“.
“Wat wil je hiermee vertellen? Denk je dat je boodschap zó overkomt?”
“Maar wat, alles staat er toch, ze kunnen toch lezen…”
“Een affiche is geen boek of een puzzel, van afstand moet je boodschap aantrekken, zodat je uitgenodigd wordt de detail van dichtbij te gaan lezen.”
“Kom laten we samen gaan zitten…”
Geen discussie van vorige week, maar eind jaren ’70. Tijdens mijn studie had ik een zeefdrukkerij opgezet. Dit als reactie op mijn ergernis van de vele goedbedoelde affiche overladen met informatie, waarbij de boodschap mijns inziens verloren ging.
Met datzelfde gevoel kijk ik nu naar de stortvloed aan infographics die de laatste tijd over ons uitgestrooid wordt. De meeste Infographics vind ik bar slecht. Te rommelig, vol met data, zonder dat het totale beeld de boodschap brengt.
De boodschap in de hier boven aangehaalde blog: “Begin niet met de data” is een negatieve uiting, Ik zou willen zeggen:”Begin met je boodschap.”
Creëer eerst in je hoofd of op papier een beeld van je boodschap. Je zou een metafoor kunnen gebruiken. Metaforen refereren aan iets wat iedereen meteen herkend en dat plak je dan op jouw boodschap. Zoals ik aan het begin van de blog het beeld creëer van een heel druk festival waar ik op zoek ben naar dat ene bekende gezicht. Dat beeld van je boodschap moet op afstand herkend worden en aantrekkelijk zijn om in te zoemen op jouw boodschap. En daar komt jouw data dan om de hoek kijken. Bij het in zoomen op, of het uit zoomen van jouw infographic moet de data een duidelijk beeld van de onderbouwing van jouw boodschap zijn. Eigenlijk net als bij affiches in de jaren 70. Die hingen op straat, trokken de aandacht en dan pas kwam je dichtbij om te lezen.
Nu is het niet anders. Tussen alle andere informatie op Internet moet jouw beeld de lezer aantrekken om op jouw infographic in te zoemen. Met als bijkomend voorbeeld dat als je hem voor je doelgroep laat uitprinten om op te hangen, het ook goed werkt als affiche.
Resumerend neem je de volgende stappen: :
1: “Begin met je boodschap” Zorg dat je een goede boodschap heb die waard is om te delen. (Shareability)
2: Maak een aantrekkelijke verbeelding van je boodschap die in één oogopslag duidelijk is. “Het beeld op afstand.” (Design)
3: Verwerk je onderbouwende data in je Infographic, laat “het beeld van afstand” intact of versterkt worden door je data. (Data)
4: Van dichtbij moet je onderbouwende data goed leesbaar en logisch opgebouwd zijn, zodat het leest als een goed verhaal.(Story)
Het klopt met het plaatje dat een collega laatste deelden. Zie de woorden tussen haakjes hierboven en de dik gedrukte woorden hieronder:
Als laatste heb ik nog gezocht naar in mijn ogen goede infographic. Echt tevreden ben ik niet maar deze verzameld op mijn Pinterest bord komen in de buurt.
Volg het bord Infographics van Laurent op Pinterest.
Ben jij het eens of oneens met mijn zienswijze over infographic? Laat het weten als reactie hieronder. Heb jezelf voorbeelden van goede infographic, deel ze met mij. Dank je wel.
Eens! Discussie vorige week vond ik minder, maar deze stelling(en) hang ik wel aan! De vulcano dia op pinterest kan ik niet helemaal plaatsen ? Zal aan mij liggen, ik lig slaperig in bed, maar ik hoor graag je visie Laurent!
Hallo Ard, Dank je voor je reactie,
En tja het kan niet altijd feest zijn zullen we maar zeggen. Ik doe m’n best.
Mijn visie? Op de vulcano plaat lees ik. Op de eerste plaats is hij niet van mij, maar dat was duidelijk denk ik. Wat ik erin zien of duidelijk vind, is dat je op afstand ziet waar vulkanen zijn en ook een beetje hoe heftig. Als je nieuwsgierig geworden bent en meer wilt weten kan je inzoomen en krijg je meer detail informatie. Zoals ik denk dat je het best met Infograpihc kan omgaan. toch?
Goed verhaal. Ik zie ook steeds meer en meer infographics in rapportages terugkomen van marktonderzoekbureaus. Ook zie ik dat sociale media ook direct vragen om infographics zoals slideshare. Ik denk ook dat we meer en meer deze type informatie afbeeldingen gaan zien – misschien omdat lezer eerst kijken naar een afbeelding en dan pas naar de bijbehorende tekst.
Dank je Ben,
En inderdaad mensen kijken eerst naar de plaatjes, met video’s schijnt het ook zo te werken.
Bij mij werkt dat in ieder geval zo met plaatjes, en zeker ook met video’s. Eerst daar kijken en luisteren en dan pas lezen.