Heeft u wel eens een sluiswachter aan het werk gezien?
Ik wel, vroeger in Leidschendam. Ik kon uren kijken naar de boten die voorbij kwamen. En dan de klomp die de sluiswachter voorhield aan de schipper van de passerende boot, daar gingen wat centjes in. De sluiswachter, verantwoordelijk voor het veilig passeren van de boten door de sluis én de auto over de brug.
Dan is het raar als je van een sluiswachter hoort dat hij boten met een vrachtwaarde van minder dan 5 miljoen euro zonder meer laat passeren. Boten met een vrachtwaarde van meer dan vijf miljoen euro, worden onderzocht op kwaliteit van de lading en de boot. Ze worden ook verder gevolgd door de sluiswachter. Ze moeten gedurende hun tocht allerlei informatie aan de sluiswachter verstrekken. Ook kan de sluiswachter, als ze heel ergens anders varen, plotseling opduiken, de boot en de lading controleren. Als ze dan niet aan zijn kwaliteitseisen voldoen, kan de sluiswachter de tocht stoppen. De eigenaren van de boten worden ook op het matje geroepen en ze krijgen dwingende adviezen hun bedrijfsbeleid aan te passen. Daarnaast informeert de sluiswachter de Tweede kamer en treedt hij op als adviseur van Kamerleden.
Je denkt dan: ‘dat is geen sluiswachter meer, maar een enorm groot controle apparaat’. Integendeel het moet juist een kleine efficiënte en slagvaardige organisatie worden, aldus het rapport van de commissie Elias. Het BIT (Bureau ICT toetsing) de instantie die zal functioneren als een sluis.
Zoals eerder gezegd visualiseren wij voor onszelf als oefening, het rapport van de commissie Elias. Dit doen we met behulp van Dan Roam, de schrijver van boek: ”The back of a napkin”. De schets van vorige week heb ik hierboven verder uitgewerkt. Het proces van Dan Roam is Look – See – Imagine – Show. Ik Kijk en lees in het rapport Elias over een sluis. Ik Zie een heel blauwe* oplossing voor gele* departementen. Mijn fantasie (Imagine): Kleinduimpje met een lange lijst voor de reuze departementen; Een overheid die zichzelf uit het ICT moeras wil trekken; Een duizendpoot vechtend met een veelkoppige draak. Dan is het tijd om te tekenen…Show
In een netwerkgesprek hoorde ik dat de beoogde alles beslissende en overziende sluiswachter op ministerieel niveau, al een adviesorgaan is geworden onder de vleugels van de CIO, (de IT baas). Ook vond ik al vele artikelen die mijn blik van buitenaf lijken te bevestigen.
Wordt vervolgd…
Terzijde:
* Blauw, Geel, Rood, Groen en Wit zijn kleuren die prof dr. Léon de Caluwé en dr. Hans Vermaak gebruiken in hun boek “Leren veranderen” In mijn blog Remmen en stilstaan zie je een overzichtje van de kleuren. Twynstra Gudde, het bureau waar Léon de Caluwé voor werkt heeft ook een kleurentest.