Half wakker lig ik in mijn bed. Ik tuur in de duisternis. Waarvan ben ik wakker geworden?
Kraken…, piepen…, fluiten…, rammelen. Dakpannen? Wat is dat lawaai?
De eerste februari storm raast rond ons huis. Is het raam goed dicht? Is mijn huis wel stevig genoeg? De regen klettert tegen de ramen. Het gaat er heftig aan toe. Het lijkt wel herfst. Ik woel onrustig in mijn bed.
Schoenenwinkels, elektronicaketens en zelfs een groot concern als V&D vallen om. Lege panden en banen staan op de tocht. Een orkaan raast door de winkelstraat. Er verandert echt iets in de retail.
Schoenen en elektronica worden nog wel verkocht, maar het zijn andere online spelers.
De nieuwe technologie is mede de oorzaak van de disruptie. Hebben de ‘oude’ winkels vergeten aan te passen aan de nieuwe technologie? Er is meer aan de hand. Gerlant Lettinga noemt ‘5 trends uit het rapport Het nieuwe Winkelen‘ Zeker drie daarvan zijn volgens mij direct of indirect gekoppeld aan de veranderingen door de nieuwe technologie.
– De consument wil overal en altijd kunnen kopen
– Persoonlijke aandacht wordt steeds belangrijker
– Ken je klant door en door!
Daarbij is de klant nog eens veel mondiger geworden. Gerlant noemt dit de ‘Digitale Super Consument’: “Het internet heeft de consument veranderd in een expert die dagelijks op de hoogte blijft van het laatste nieuws via online en offline bronnen. Zowel websites als sociale media spelen hierbij een rol. …”
De nieuwe technologie verbindt ons. We wisselen dagelijks ideeën uit. We vormen groepjes op basis van deze ideeën of interesse. De grens van ons werk is allang niet meer beperkt tot onze werkgever. Er ontstaat steeds meer een netwerk maatschappij. Bedrijven die dat faciliteren overleven deze tijd van disruptie: “Exponentiële organisaties vragen om een andere stijl van leidinggeven en vragen om kleine, zelfstandige en flexibele teams. Zorg dat iedereen zichzelf organiseert en stuurt, meer samenwerkt en sneller leert.” aldus Yuri van Geest.
Met de werkgroep VEA bedachten we hoe IT architecten dit binnen bedrijven zouden kunnen faciliteren. Daarop doordenkend kwam ik tot de verbinding van netwerken op basis van inhoud en niet hiërarchie. Het is pas een eerste gedachte kronkel:
“Kloink” ik zit rechtop in bed. Er vloog iets tegen de ramen. Ik overweeg wat ik nu nog kan doen…
Afwachten, tot de storm voorbij geraasd is. Gelukkig is nog helemaal geen februari storm. Het is pas januari, dan zal de wind wel zo gaan liggen. Morgen zal ik mijn huis beter voorbereiden op de volgende storm. En met een minuutje ben ik weer in dromenland.
Hoi Laurent,
Ik heb de visualisatie niet direct te pakken. Zijn de punten, knooppunten in netwerken?
Frans
Goedendag Frans,
Dank voor je reactie.
Ja het is gelinkt aan onze tekening van de werkgroep met de stakeholders in een halve cirkel.
Het idee gaat er vanuit dat een ieder weer zijn eigen (vak)groep vertegenwoordigd.
En deze groep vormt ook weer op basis van hun gezamenlijkheid een beeld van wat ze willen bereiken.
Er zijn dus veel meer cirkels dan in de tekening zijn weergegeven. Waar mensen ook nog is in meerdere cirkels kunnen zitten.
Heb jij een idee hoe we dit beter kunnen visualiseren?
met vriendelijke groet, Laurent
Misschien zijn in elkaar grijpende cirkels of bollen beter. Een soort venn diagrammen dus.
In de overlap vindt communicatie plaats en de eindassemblage. De bollen zijn specialismen. Niet zozeer een verzameling van mensen, maar alles wat dat specialisme vertegenwoordigt: kennis, hulpmiddelen, stand van de techniek. Mensen kunnen inderdaad dan in één of meer specialismen zijn vertegenwoordigd.
Dank voor je reactie Frans,
Inderdaad is het beter de halve cirkels driedimensionaal te zien. Het zijn dan meer elkaar overlappende bollen. Ik zie niet zo in; hoe dit meer dan mensen kan omvatten? Mensen met al hun kennis en technische hulpmiddelen. De ‘bollen’ zijn niet statisch, maar vertegenwoordigen een groep van mensen rond een bepaald onderwerp, probleem, uitdaging of wens. De bollen zijn ook steeds meer doorzichtig naar de buiten kant. Daarmee bedoel ik dat er een harde kern is die vast met dit onderwerp bezig is met daar omheen mensen die aansluiten op basis van interesse. Dat is het leuke van de netwerksamenleving, dat er steeds nieuw coalities gevormd worden. Dat wat waarde heeft komt dan vanzelf boven drijven, omdat mensen zich er hard voor maken. Niet omdat één iemand dat wil, maar een coalitie van betrokkenen. Hoe democratisch wil je het hebben?