Mag ik een vraag stellen?
“Op een van uw vorige sheets stond: ‘Aanname criteria: Motivatie’.
Wat bedoelt u daarmee? Als vrije school motiveer je jongeren toch juist door de manier van lesgeven en aanbieding van de stof?”
“Nee, wij zijn geen motivatie school, uw kind moet wel gemotiveerd zijn om te willen leren. Daar selecteren wij ook op.”
Doorvragen leiden tot meer onduidelijkheid en verwarring. Dan realiseer ik mij; het vertrekpunt van de school en mijn vertrekpunt zijn anders.
Als vertrekpunten onduidelijk zijn, blijf je langs elkaar heen praten. Hoe belangrijk vertrekpunten wordt onderstreept in het verhaal van de man die zijn vriend in de Braziliaanse jungle gaat opzoeken. Een harde les over het belang van gelijke vertrekpunten kreeg ik tijdens sociale academie tijd eind jaren ’70. Het was sociaal wenselijk om het met elkaar eens te zijn. We wilden allemaal een betere wereld. Over dat soort globale vertrekpunten was men het snel eens. In de uitwerking naar een meer praktische aanpak bleef de discussie vaak eindeloos steken. Daarbij bleek dat we vanuit heel andere vertrekpunten in de discussie zaten.
De halve cirkels van vorige week geven mensen een gezamenlijk beeld van het doel. Belangrijk om samen op weg te gaan. Het is pas het halve verhaal. Als voor iedereen het doel duidelijk is, maar het vertrekpunt niet, belanden we in een Braziliaanse jungle. Wel met kaart en doel, maar zonder te weten waar we zijn. Het is dus net zo belangrijk een gezamenlijk beeld te vormen waar we zijn.
Zo vorm je alweer 2 halve cirkels met de belanghebbende. Eén met het beeld waar we zijn en één met het beeld waar we heen willen. Als iedereen het daar over eens is, wat kan er dan nog mis gaan?
“Zaten niet hier bij de vrije school, omdat we het idee hadden dat onze zoon door het regulier onderwijs gedemotiveerd raakt en daardoor niet geheel tot zijn recht komt?
“Je stelt de verkeerde vragen.” zegt mijn vrouw. Ik denk:”Ik krijg de verkeerde antwoorden.” Na afloop van de bijeenkomst spreken we een leraar aan. Als snel blijken de misverstanden opgelost. Maar thuis gekomen blijkt, wij zijn niet degene die beslissen welke school het wordt.