“Is hier dan echt een leeuw binnen?” “En hier een brullende stier?”
“Nee, dat is slechts de naam.”
De buitenaardse vreemdeling wordt langs de verschillende herbergen geleid en spreekt zijn verbazing uit over de namen. “Waar zijn die leeuw en stier?”, vraagt hij zich af
“Waarom zetten ze dat op de gevel, als je het binnen geen leeuw of stier aantreft?”
“Het is nu eenmaal populair om je herberg een dierennaam te geven.” De verbazing van de vreemdeling uit dit stripverhaal wat ik ooit las, is het enige wat mij is bijgebleven.
We geven nog steeds namen aan zaken, waarvan het maar de vraag is of het de lading dekt. Gezond voedsel heet ineens superfood. Vaak al bestaande computersystemen werden ineens Cloud computers genoemd. En veel Big Data systemen bestonden ook al, voordat de term was uitgevonden.
Is dit visualisatie? (Zonder de gele bollen, die zijn nodig voor de uitleg)
Gebruikt men hier visualisatie als hulpmiddel, zoals de kop van het artikel waar deze visualisatie bij hoort suggereert? “Visualisatie als hulpmiddel om innovatie mogelijkheden te identificeren. Innoveren door elkaar te begrijpen.” Wat doe ik als iemand mij een artikel over visualisatie stuurt? Dan kijk ik eerst naar de plaatjes en dan naar de tekst. En dat viel tegen.
Wat is visualisatie voor mij?
Voor mij is dat beelden creëren in iemand hoofd. Marketing en reclame maken hier gebruik van om het ideale beeld van hun product in ons hoofd te krijgen. Ik gebruik het als ‘gewone’ communicatie niet werkt. Als ik merk dat iemand me niet goed begrijp. Zoek ik naar een gezamenlijk beeld dat we wel alle 2 begrijpen. Beeldspraak noem ik dat. Beeldspraak is altijd een uitstapje naar de beeldende wereld, waar je niet wilt blijven hangen. De fantasie is oneindig en daarin kun je elkaar altijd wel vinden, maar ook net zo snel weer kwijtraken. Een kort uitstapje kan voor verheldering zorgen, maar je wilt je oorspronkelijke bedoeling niet kwijtraken. Vandaar dat ik stapje voor stapje terug keer naar de gewone communicatie. Waarin we elkaar dan weer wel begrijpen.
In de IT, waar ik ook werk, is er op dit moment grote behoefte aan goede communicatie. Technisch gezien kunnen we het vaak wel voor elkaar krijgen. Het mislukken van IT projecten heeft meestal een menselijke oorzaak, die is terug te voeren op communicatie. Ook het aangehaalde artikel begint hiermee. Wat zij doen is niet eens zo slecht. Want in plaats van dikke rapporten, zetten ze alles op één vel. Dit help zeker de communicatie te verbeteren. Is het visualisatie? Is het belangrijk of het visualisatie is? Dat niet, maar als je het zo noemt vind ik dat het visueel ook aantrekkelijk moet zijn. Zoals ik beschrijf in mijn blogs over infographics. Anders wordt visualisatie net als superfood een mode woord. Jij doet toch ook aan visualisatie?
Laurent, wat viel je tegen. De tekst van het artikel? Welke verwachting had je dan en in welk opzicht werd niet aan die verwachting niet voldaan.
Wat mij opviel was het hanteren van mode woorden en het weer neerzetten van de schijnbare tegenstelling tussen “business” en IT.
Goedenavond Frans,
Dank voor je reactie. Jammer dat het onduidelijk is.
De visualisatie, zoals gezegd kijk ik altijd eerst de plaatjes.
“Visualisatie als hulpmiddel” en dan zie ik alleen tekst op het vel.
Is dat dan visualisatie?
Met beeldspraak zet je bepaalde aspecten in het licht en ook blijven andere zaken in de schaduw.
Maar wat jou opviel zijn ook zaken in het artikel die in het licht zouden mogen staan.
Over de schijnbare tegenstelling tussen business en IT schrijven we samen een verhaal. Blogs hierover wilde ik dus nog even bewaren 🙂