Pap, kijk uit waar je loopt. Je trap op meneer Lego.
Op wie? Ze luisteren al niet meer en gaan helemaal op in hun verhaal. Ze bouwen niet alleen met Lego. Er worden hele verhalen nagespeeld.
Lego inspireert niet alleen kinderen. Collega-architect Bart den Dulk schreef: Lego voor enterprise-architecten? Met vele toepassingen geïnspireerd op Lego. En afgelopen week in een uitzending van VPRO Tegenlicht (minuut 14:27 – 16:06), gebruikt David E. Weekly, (Google product manager) Lego om te beschrijven wat er in je hoofd gebeurt als je in een flow komt tijdens het programmeren.
Wat is er nu zo inspirerend aan het gebruik van Lego binnen de ICT?
- Het visuele aspect? Zaken uitbeelden die mensen herkennen, zoals The Guardian quiz, de grote incidenten bij Incidentcity en de sprekende toepassing van het consortium, allen in Barts artikel.
- Het standaardisatie aspect? Ondanks hun verschillen blijven de blokjes herkenbaar als Lego.
- Het verbindingsaspect? De blokjes passen altijd op elkaar.
Voor mijn kinderen is het duidelijk: Het past zo lekker in elkaar, je kan er allerlei dingen mee bouwen en uren lang mee spelen en fantaseren.
Binnen ICT wordt vaak de nadruk gelegd op het standaard zijn van de bouwblokken. Ook Bart haalt dit aan: ”Belangrijkste constatering voor mij is iedere keer toch weer hoezeer de creativiteit wordt geprikkeld op basis van zeer sterk gestandaardiseerde bouwblokken.” En “Een daaropvolgende constatering is dat ICT afdelingen binnen organisaties zich veel meer moeten toeleggen op het aanbieden van lego-blokjes”. Enig Googelen levert vele bedrijven op die, vaak in samenspraak met Cloud computing, het gebruik van standaard bouwblokken sterk aanprijzen. Het meest uitgesproken voorbeeld hiervan is Itility. Het waarom blijft vaak onuitgesproken. De metafoor met Lego zoals kinderen dat ervaren lijkt hier al rotsvast verankerd.
Overtuigd? Ik niet, zeker ik zie de voordelen van standaardisatie. Vooral in het verminderen van beheersinspanning. In mijn werk bij Heineken zag ik liever minder merken en types laptops, dan meer. Zo was installatie, onderhoud en troubleshooten een stuk eenvoudiger te organiseren. Ook het bouwen van functies ter ondersteuning van de business is een stuk makkelijker met gestandaardiseerde blokjes, maar ziet de wereld er zo uit?
Voor het visualiseren van ingewikkelde zaken is Lego, met zijn versimpeling van de werkelijkheid, een uitstekend middel. Maar die Lego metafoor doortrekken naar de werkelijke wereld en alles met gestandaardiseerde blokken willen bouwen? Volgens Lakoff en Johnson* is de bouwblokkentheorie, waarbij de wereld bestaat uit objecten met goed gedefinieerde eigenschappen gebaseerd op de mythe van objectivisme**. Lakoff en Johnson stellen dat wij (mensen) de werkelijkheid creëren in interactie met die wereld. Dit wordt ook nog eens verwoord door Arthur van Hoff (Serieel ondernemer) in de boven aangehaalde uitzending van VPRO Tegenlicht (minuut 44:38-45:16)
“One thing you are going to ? realize is that people live in a virtual reality. What you see is not what you actually see, it is what you imaging the world to be like. The world is in your head, it is not literately out there. You only see colors in a very small part of your vision. And your hearing? You hear everything…, but you only hear me speak, right? But you don’t hear the background noise, so there is a lot of filtering going on. And you build this concept of the world that is your representation of the world. That sort of ability to create a reality is very profound in human beings.”
Het is goed je te realiseren dat het streven naar een blokkendoos, die bouwen zo eenvoudig maakt, soms meer werk is dan waarvoor je de blokkendoos wilt gebruiken. Je komt al een heel eind als je zorgt dat de in- en uitgangen van je blokjes goed gestandaardiseerd zijn. Zeg maar de connecties pinnen van de Lego. Dit zie je ook mooi terug in het filmpje Why Enterprise Architecture? uit het artikel van Bart. Waar de blokjes precies passen maar van binnen allemaal anders uitzien:
Lego, het blijft inspireren zeker bij visualisaties. Ik heb dan ook meteen Lego Designer gedownload om daar eens mee te spelen. En mijn kinderen? Die leggen alle blokjes apart die niet passen, dat is de afvalberg zeggen ze, dan hebben deze nep Lego-blokjes toch nog een functie in het spel.
*Lakoff en Johnson “Metaphors we live by”
** Wetenschappelijk-filosofische opvatting dat de wereld principieel of daadwerkelijk objectief te kennen is en niet beïnvloed wordt door het subject (bron http://nl.wikipedia.org/wiki/Objectivisme)
Hoi Laurent,
Allereerst uiteraard dank voor het aanhalen van mijn blog!
Ik denk dat je de spijker op de kop slaat zonder dat je het expliciet doet 😉 Volgens mij zit de kern in het gebruik van lego en andere ‘visuele’ hulpmiddelen precies op datgene waar het boek van Lakoff en Johnson over gaat: om elkaar duidelijk te maken wat je bedoelt. Lego dus niet als weergave van de werkelijkheid maar als weergave van hetgeen je bedoelt/vertelt/etc. Precies datgene wat onze kinderen doen met het maken van verhalen (die van ons zijn al een paar weken opnieuw fanatiek met Duplo bezig terwijl ze er eigenlijk te oud voor zijn ;-)).
mvg. Bart
Hoi Bart,
Hartelijk dank voor je commentaar, erg leuk om te zien hoe jij reageert 🙂
Voor mij is het weer een voorbeeld hoe ieder dingen beziet vanuit zijn/haar beleving en dat dit juist verrassende reacties geeft, die jij zelf soms niet zo benoemd hebt.
met vriendelijke groeten, Laurent
Hey Laurent,
wat leuk, goed geschreven en actuele onderwerpen snij jij aan.Voordat je het weet heb je een boek geschreven!
met enthousiaste groeten!
ton
Hallo Ton,
Dank je wel voor je reactie.
Een boek, wie weet.
De onderwerpen komen bijna als vanzelf in de discussie met vrienden en collega’s.
Dus als je iets leuks weet, waar je denk dat ik iets over kan vertellen of een leuk artikel ziet, deel het en wie weet komt er weer een blog uit voort.
met vriendelijke groeten, Laurent
Monsieur Laurent!,
Dit stukje taalwonder met gevoel is prachtig!
ik zet m op mijn facebook en share m met mijn vrouw en vrinden( mijn meis ik ook mijn vriendje bte)
( ° ͜ʖ °)
Hij
Is weer top!!
Allé Ard
Dank je wel voor je reactie.
Deel buttons heb ik nu ook aangemaakt dat maakt delen wat makkelijker.
met vriendelijke groeten, Laurent
Hey Laurent,
Goed artikel. Dankzij de vergelijking met lego heb je een vrij ingewikkeld proces voor de niet techneuten onder ons, vereenvoudigd en begrijpbaar weergegeven. Prettig en leerzaam om te lezen.
Groeten, Liesbeth Roos
Hallo Liesbeth,
Hartelijk dank voor je reactie. Fijn dat het goed overkomt.
met vriendelijke groeten, Laurent