Langzaam voelt hij de druppel van zijn gezicht glijden. De druppel vervolgt het spoor van zijn halsplooi. Wipt over zijn schouder heen en begint de lange tocht naar beneden. De rilling loopt over zijn rug en dat ondanks de hitte. Wat is het warm deze week. De hele dag zit hij al te zweten.
Wat doe je tegen die hitte, het raam openzetten?
Buiten is het warmer dan binnen.
De laatste keer dat hij zo gezweet had was een paar maanden terug. Verhitte discussies in het project, terwijl de temperatuur buiten net boven het vriespunt lag. Met die hitte kon hij omgaan. Zijn interventies hadden gewerkt.
Als iemand erg boos reageert wat is dan de beste reactie?
In mijn jeugd, vloog ik er met mijn temperament bovenop, wat vaak tot nog bozere reactie leidde.
Later leerde ik mijn emoties controleren en mijn kalmte te bewaren. Iemand laten uitrazen.
Dat werkte soms, maar andere keren werd men eerder bozer…
“Snap je dat dan niet”, daar zou jij toch ook van ontploffen?” Nee ik snapte er niets van.
Boos met boos te lijf gaan helpt dus niet. Kalmte werkt soms ook als een rode lap.
“Meegaan in de energie van degene die boos is”. “Net onder zijn of haar energieniveau gaan zitten”. Het werkt ook bij kinderen”. Aan het woord mijn NLP trainer. Dat moest ik uitproberen…
En, het werkte.
Iemand die boos is zoekt erkenning van zijn boosheid. Heel hard er tegen in maakt een dialoog onmogelijk en leidt bijna altijd tot spijt wat er gezegd is. ‘Iemand uit laten razen’ is ook geen erkenning, eerder kleinering, zo van: “Raas jij maar lekker uit”. En dat hoef je dan nog niet eens uit te spreken. Je houding, je blik zeggen genoeg. Bij emoties zijn woorden sowieso maar 7% van de communicatie. Er stevig ingaan, erkent de boosheid. Met net iets minder emoties dan de ander voelt het niet bedreigend, maar als begrip. Als die erkenning van de boosheid er eenmaal is, kun je iemand meenemen naar het ‘normale’ communicatie niveau. Hoewel dit heel gespeeld klinkt, is dat nou net niet de bedoeling. De emotie moet echt zijn. Je moet je eigen emoties toelaten en de ruimte geven, maar ook professioneel weten waar de grens is. Dat vergt oefening. Dan is het leuk dat het bij kinderen ook werkt. Thuis, in de veilige omgeving oefenen is veel makkelijker. Als je dan resultaten boekt, snijdt het mes aan twee kanten.
Splets, shit, een druppel zweet valt midden tussen de toetsen. Waar zijn de tissues. Met temperaturen boven de 30 graden zou je eigenlijk niet moeten werken. Lekker op het strand. Nog een paar weken.